Zaptec Go - FAQ

Du spør - vi svarer.

Kan Zaptec Go lade alle elbiler og plug-in hybrider?

Ja. Zaptec Go kan lade alle elbiler og ladbare hybridbiler (PHEV).

Merk: Renault Zoe støtter ikke lading på 230V IT-nett.
Krever en ladekabel med innebygget skilletransformator mellom ladestasjon og bil.
Kontakt din Renault-forhandler for mer informasjon.

Hva er type 1 og type 2 ladekontakt?

Elbiler og plug-in hybrider kommer med type 1 eller type 2 ladekontakt, og det avgjør dermed hvilken ladekabel du trenger.

Generelt sett blir nyere elbiler i Europa produsert med type 2 ladekontakt.
Det er hovedsakelig en del eldre elbiltyper (før 2018) samt asiatiske bilmodeller man får type 1 levert som standard.

Type 1 ladekontakt støtter kun vekselstrøm og 1-fase lading.
Maksimal ladeeffekt er inntil 7,4kW (32A)

Type 2 ladekontakt støtter både veksel- og likestrøm, 1-fase eller 3-fase.
Maksimal ladeeffekt er inntil 22kW (32A)

Kan Zaptec Go plasseres utendørs?

Ja. Laderen er IP54 klassifisert som betyr at den har en meget høy beskyttelsesgrad mot støv- og vann, og den vil derfor ikke ta skade av for eksempel kraftig regnvær, da den er tilpasset tøffe norske forhold.
Du kan derfor være helt trygg på at du kan lade sikkert utendørs uansett værforhold.

I tillegg kan du låse ladekabelen til ladestasjonen, og bruke den innebygde RFID-sensoren for autentisering (kommer snart). På den måten har du full kontroll på hvem som kan få lade til enhver tid.

Hvor raskt kan Zaptec Go lade?

Zaptec Go er en kraftfull ladestasjon med en ladeeffekt på inntil 22kW.
Det tilsvarer omtrent 100 km kjørelengde etter kun én times lading, og er den høyeste effekten man kan oppnå med AC lading.

Zaptec Go vil derfor aldri sette en begrensning for ladehastigheten.
Det fins imidlertid flere faktorer som kan påvirke hvor raskt du får ladet bilen din.
Begrensningen vil derfor komme av den svakeste av disse 4 faktorene:
  1. Hvilket strømnett det er til huset/bygningen
  2. Hvor mye belastning det kan være på strømkursen ut fra sikringsskapet til ladestasjonen
  3. Hvilken kapasitet det er på ladekabelen
  4. Hvilken kapasitet bilens ombordlader har og eventuelle begrensninger på ulike strømnett

Strømnett vil avgjøre hvor raskt du får lade.
For å lade med 22kW effekt kreves 400V TN nett. Flere nyere bygg har 400V, men 230V IT nett er allikevel utbredt i Norge, og raskeste lading vil kunne være med en effekt på 11kW.
Strømkursen vil ha en kapasitet tilpasset ditt elektriske anlegg, og vil fremgå av merkingen i sikringsskapet.
Det betyr at sikringen din vil kunne være lavere enn det ladestasjonen støtter (32A 1-fase/3-fase), og dermed lade med noe lavere effekt.
Ladekabelen leveres i flere ulike strømstyrker, alt fra 16A 1-fase og opp til 32A 3-fase. Selv om ladestasjonen støtter høyeste ladeeffekt og sikringen kan belastes med 32A, vil allikevel ladekabelen begrense hastigheten om den har lavest strømstyrke av de 4 faktorene på denne listen.
Bilens ombordlader (OBC) kan være det siste punktet som begrenser ladehastigheten. Størrelsen på ombordladeren kan variere fra 16A 1-fase (3,7kW) og opp til 32A 3-fase (inntil 22kW / 400V eller inntil 11kW / 230V)
Plug-in hybrider og eldre elbiler kan også ha ombordlader som lader med mindre enn 3,7kW effekt.

Hvorfor bør jeg ha ladestasjon hjemme?

Lading via ladestasjon er tryggere, raskere og enklere sammenliknet med lading via vanlig stikkontakt. Sistnevnte bør kun brukes som nødløsning når ingenting annet er tilgjengelig.

Må ladestasjonen være på nett?

Nei, men vi vil anbefale at den tilkobles internett.
Zaptec Go støtter trådløs WiFi oppkobling og kommer med 12 mnd gratis 4G fra Telenor.
Den mottar jevnlige programvareoppdateringer med nye funksjoner, og du kan samtidig enkelt styre laderen fra mobilen.
Med Zaptec Go+ får du gratis 4G hele perioden tjenesten er aktivert.
Merk: Uten nett vil flere funksjoner bli midlertidig deaktivert
(bl.a. EcoMode og overvåking av lading via App)

Jeg har to elbiler, kan jeg ha flere ladestasjoner?

Ja. Med Zaptec Go er det enkelt å utvide ved behov. Hvis du har flere elbiler som trenger å lade samtidig kan du installere opp til 3 ladestasjoner på samme kurs (max 32A) i samme husholdning.
Ladestasjonene vil da automatisk kommunisere sammen via Bluetooth og gi dynamisk lastbalansering.
Det betyr at de fordeler tilgjengelig strøm seg i mellom, justeres etter kapasiteten på kursen (max 32A).
Dersom det er ønskelig, og mulighet for, flere kurser, kan vi anbefale Zaptec Pro.

Kan jeg montere ladestasjonen selv?

Nei.
Elektrisk utstyr beregnet for å være del av et fast elektrisk anlegg kan kun installeres av et registrert installasjonsfirma.

Kjøper du installasjon sammen med din nye Zaptec Go, setter vi deg i kontakt med en av våre dyktige sertifiserte Zaptec partnere.

Hva er Zaptec Go+ ?

Zaptec Go+ er en tilleggstjeneste for eiere av ladestasjonen Zaptec Go, og inkluderer:

• Eco Mode – lading når strømprisene er lave
  • Gratis 4G inkludert
  • Tilgang på masse ny funksjonalitet
  • Gratis 12 mnd prøveperiode
  • Ingen bindingstid eller etableringsgebyr

Hva er Eco Mode?

Eco Mode er en funksjon som inngår i tilleggstjenesten Zaptec Go+.

Ved aktivering av Eco Mode, vil lading automatisk bli justert eller utsatt frem til strømprisen er lavere.
På den måten vil det bli enda mer økonomisk å kjøre elektrisk. Basert på våre estimater kan du forvente deg 15-20% lavere ladekostnader ved Eco Mode aktivert.

Hvilken garanti er det på Zaptec Go?

Å lade med Zaptec innebærer at du bruker et av de mest avanserte og sikreste ladestasjonene på markedet.
Zaptec Go hever ladeopplevelsen på alle måter.
Faktisk er vi er så sikre på at du kommer til å bli fornøyd, at den leveres med hele 5 års garanti.

Kan jeg velge fargen på ladestasjonen?

Ja, du kan velge mellom 6 ulike farger i kjøpsøyeblikket.

Kan jeg starte lading med App eller ladebrikke?

Nei, ikke helt enda. Zaptec Go vil innen kort tid gi full støtte for autentisering, slik at du kan låse ladestasjonen, og starte lading ved hjelp av App eller ladebrikke.

Hva betyr de ulike fargene på lyset til ladestasjonen?

Hvit betyr at ladestasjonen står i standby eller er ferdig ladet
Blå betyr at det er en aktiv lading
Grønn betyr at Eco Mode er aktivert
Gul betyr at ladestasjonen trenger godkjenning for å starte lading (enten via App eller ladebrikke)
Rød betyr at en feil er blitt oppdaget
Oransje betyr at din elektriker har ikke konfigurert ladestasjonen enda
For mer detaljer se Go Quick Guide